Obyčejná nekvalitní teplovodivá pasta stojí za horšími výsledky nových procesorů Intel.
Nové 22nm Procesory Intel Ivy Bridge při svém vydání příliš nezazářily, i když stále jsou to nejvýkonější "mainstreamové CPU" s vynikající efektivitou a jsou o trochu lepší než starší modely. Od přechodu z 32nm na 22nm jsme přeci jen asi většina čekala trochu více než v průměru 4% výkonu na takt a o jednotky %nižší spotřebu proti starším modelům. Hlavní rozčarování ale panovalo z velmi vysokých teplot, které první i pro OC určené procesory Intel Core i7-3770K dosahovaly. To jim bohužel zabránilo v dalším taktování, takže na rozdíl od 32nm Core i7-2000, které se dokáží pohybovat až na 4,8-5,0GHz, Ivy Brdige končily zhruba na 4,6GHz, pakl už to prostě nešlo pořádně uchladit.

Ihned poté se objevily první spekulace, že je to kvůli nekvalitní teplovodivé pastě, kterou Intel použil mezi samotný čip a pouzdro. Nyní se tento odhad potvrdil hned z několika stran nezávislými měřeními. Některé weby obětovaly nové 22nm procesory a pokusily se jej rozebrat. A úspěšně (doma to v žádném případě nezkoušejte). Potvrdil se tedy definitivně fakt, že Intel použil pastu a to nepříliš kvalitní, což potvrdila následující měření s lepší pastou:

V klidu sice není rozdíl tak velký, ale v zátěži? Jak v základu na 3,5GHz, tak hlavně na OC na 4,6GHz dosáhla lepší pasta výrazně lepších výsledků. Zatímco s referenční pastou na 3,5GHz se teplota vyšplhá na 61°C a při 4,6GHz už dalšímu taktování vystaví stop teploty 84°C, lepší pasta dosahuje na 3,5GHz o téměř 10°C lepšího výsledku a na 4,6GHz už je ten rozdíl minimálně 15°C! A to je obrovský rozdíl. Tento rozdíl ale umožní to, aby Ivy Bridge šly taktovat stejně dobře, jako Sandy Bridge.

Vyvstává tak zatím stále nezodpovězená záhada, proč proboha Intel změnil postup a použil tak nekvalitní pastu místo pájky, kterou používal dodnes. To přeci museli mít vyzkoušené a zjištěné, že to není zdaleka tak funkční. Asi nejsem sám, koho by zajímalo, jako k tomu měl Intel důvod. Nevěřím tomu, že by tím Intel chtěl ušetřit, protože tohle je snad nejlevnější věc na celém CPU. No uvidíme, zda se to někdy dozvíme a hlavně zda Intel začne u dalších kusů procesorů používat to starší lepší řešení. Bohužel procesory, které mají tu nekvalitní pastu a jsou v prodeji, vyreklamovat na toto rozhodně nepůjdou, protože záruku máte na funkčnost a tu to nijak neohrožuje. Výměnu pasty ale přes rozlousknutí procesoru rozhodně nezkoušejte, hrozí velké riziko zničení čipu a na to už se záruka nevztahuje vůbec.
Zdroj: PC Watch
AUTOR: Jan "DD" Stach |
---|
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně. |
|