Intel neopravil nestabilní a odcházející procesory Core 13000K/14000K. Obava o novou generaci. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 26 červen 2024
altProblémy přetrvávají a zhoršují se. Řešení v nedohlednu. Výrobci dese se bojí o novou generaci.

 

 

 

 

Výrobci základních desek mají Intelu a jeho přístupu k celé věci plné zuby. Říci že jsou naštvaní na Intel a nejradši by mu jeho produkty hodili na hlavu, je hodně zdrženlivé vyjádření. Pochopitelně to není tak jednoduché. OEM výrobci a velké značky nemají na výběr, než s Intelem spolupracovat. Stále tvoří většinu jejich businessu, a protože AMD prostě a jednoduše nemá kapacity výroby, které by umožnily Intel na trhu nahradit.

Všichni výrobci desek jsou na Intel nazlobení, protože na ně fakticky veřejně hodil celý problém odcházejících procesorů Core 13000K a Core 14000K. Ačkoliv výrobci desek nejsou rozhodně zcela bez viny, hlavní odpovědnost má a vždy měl sám Intel. Ten sice definoval základní nastavení a parametry, ovšem nevymáhal je. A to i když jinak vymáhá kde co jiného. V tomto případě totiž u Core 13000K a Core 14000K procesorů věděl, že pokud by vymáhal dodržování těch základních specifikací vždy a všude, tak by neměly výkon aby to konkurovalo AMD RYZEN 7000. A tak Intel prostě vědomně a cíleně toleroval překračování těch svých limitů. Toleroval že „základní“ nastavení u některých lepších desek nebylo vlastně „základní“. Intel moc dobře věděl, že výrobci místo dodržování jasně definovaného fungování, tedy PL1 hodnoty 125W a jen 6s boostu na 253W jako PL2, si udělali z PL2 to PL1 a drželi ty procesory na 253W stále s boostem klidně na 320W+ jako PL3. Samozřejmě jen na některých deskách, typicky na těch levnějších, byl 125W základ dodržovaný vždy, ovšem recenze a testy byly demonstrovány s výkonem těch procesorů na 253W+. Výrobci současně nedodržovaly pravidla boostu, místo 1-2jader honili takty na všech jádrech nahoru, k tomu záměrně nefungovaly všechny omezovače atd. atd.

Intel si toho všeho byl naprosto nepopiratelně vědom. Sám se dlouhodobě vyjadřoval v posledních letech, že vlastně to přetaktování a zvýšení TDP znamená, že procesor pořád běhá ve specifikacích. Jenže se zjistilo, že prostě ten 10nm křemík není dělaný na to, aby dlouhodobě takhle v praxi fungoval. Že mít 100°C na procesoru i s výkonnými AiO chlazení není v pohodě (i když se nám Intel i jeho partneři poslední 2 roky snažili namluvit že to tak fungovat má). Fyziku prostě neoblafli, a tak se stalo, co se stát muselo. Křemík začal degradovat. Mnoho kusů procesorů provozovaných cílovou skupinou, tedy nadšenci a hráči, zejména Core i7-13700K/14700K a Core i9-13900K/14900K, nejsou po nějaké době běhu na těch 253W+ stabilní. Selhávají. A Intel strká hlavu do písku.

Sice veřejně tak napůl komunikoval nějaká specifická nastavení, ale neurčitě, a i ta stále obsahují některá „nezákladní boost nastavení“ se kterými mohou ale nemusí být všechny desky v základu nastavené a být stabilní. Problém je prostě v tom, že sám Intel dlouhodobě prezentoval Core 13000K/14000K s výkonem, který odpovídá těm zvýšeným OC režimům a překračování PL1/PL2 hodnot. Nechce tak nařídit plošně výrobcům desek, že musí mít a dodržovat na všech deskách (i těch lepších) ten základní base profil odpovídající výchozímu nastavení, protože v tom případě by měly ty Intel procesory najednou o 15-20% nižší výkon v mnoha případech. Tedy nižší výkon, než s jakým je Intel prezentoval partnerům a zákazníkům a nechával dlouhodobě v testech a recenzích všechny partnery ukazovat. Je bohužel přitom jasné, že nic jiného, než snížení TDP na ty základní hodnoty a jejich vymáhání a dodržování, alespoň trochu nezaručí funkčnost a stabilitu. Navíc postižené kusy procesorů už to snížení TDP nezachrání a musely by se fyzicky vyměnit. Ovšem ani to nepomáhá. Stále více uživatelů dokonce hlásí, že odchází i vyměněné kusy procesorů, a to i když byly údajně provozovány jen na base režimu. Což je samozřejmě divné, ovšem ne vyloučené. Je prostě otázkou, jak a za co Intel poškozené kusy procesorů mění, jak kvalitní kusy křemíku má vůbec k dispozici apod.

  • Výrobci desek a partneři se obávají 

                              o prodeje nové generace procesorů a platformy Intel

Na výrobce desek i některé OEM partnery se tak valí stále větší vlna reklamací a stížností jejich často dlouholetých hlavních zákazníků z řad hráčů a nadšenců. Procesory prostě odchází, odcházet budou, u mnoha nepomůže nic než výměna. Ovšem pokud by měly následně dodržovat base specifikace TDP, rázem by mnozí zákazníci měli výrazně nižší výkon, než jaký měly doposud. A tedy nižší výkon než podle jakého se pro nákup Intelu a produktů kolem něj rozhodli. Jinými slovy, byli uvedeni v omyl. A Intel nemá prostě žádné dobré řešení situace. Každé by ho nějak poškodilo a riskoval by nové žaloby, případné pokuty, a hlavně velké či větší finanční náklady, což je to poslední, co si dnes ztrátový Intel může dovolit. A tak zaujal pozici mrtvého brouka a snaží se vše vysedět a přečkat, než bude moci nabídnout zcela novou platformu a generaci. Což bude až v samém závěru tohoto roku.

Jenže výrobci desek a OEM partneři Intelu vzkazují, že nejvěrnější fandové a zákazníci ztrácí nebo už ztratili v Intel důvěru. Vidí to neřešení situace a hlavně fakt, že Intel neskrývaně jen sedí, kouká a mlží, protože nemá prostě co nabídnout. A tak Intelu vzkazují a varují jej, aby nedával do nové generace tolik nadějí, protože stávající situace mu odhání zákazníky velice rychle. Jediným skutečným řešením celého problému je dnes totiž Intel prostě nepoužívat, nekupovat a nahradit ho po všech stránkách lepší AMD AM5 platformou a lepšími AMD RYZEN procesory. Obojí vyladěné, prověřené a bez závažných komplikací, které neřešitelné nabízí Intel platforma. Nové ARROW LAKE (Core Ultra 200) s novou LGA 1851 platformou mohou sice s AMD v ledačems srovnat krok, ovšem těžko budou zásadně lepší. A hlavně se bavíme o nevyzkoušené nové platformě. Což rozhodně není zajímavé pro ty, kteří hledají prověřené spolehlivé stabilní moderní řešení. U Intelu takové dnes prostě není a hned tak nebude. Partneři Intelu tak na něj tlačí, aby přišel co nejdříve s nějakých rozumným řešením stávající situace, protože si současným vysedáváním problémů zhoršuje pozici. A zejména výrobci desek se bojí, že Intel stihne odehnat a naštvat hodně klíčových zákazníků natolik, že to velmi negativně ovlivní prodeje nové platformy. Ta už tak nebude mít ideální pozici, protože přijde pozdě proti novinkám od AMD, které mají navíc tu výhodu vyladěné a spolehlivé AM5 platformy.

  • Intel si asi spočítal, že se mu neřešení vyplatí více než řešení

Otázkou však je, zda si Intel nespočítal, že by ho reklamace, výměny a přiznání svého selhání a následně potenciální žaloby a věci kolem vyšly finančně navíc, než na kolik ho vyjde celková ztráta důvěry dnes, když bude jen mlčet a dělat toho mrtvého brouka. A prostě se rozhodl současné problémy vysedět, a nechat v tom partnery se zákazníky se plácat. Zatím to vypadá, že přesně tak to dopadne.

Výrobci desek se potýkají se stále více problémy související s odcházejícími procesory, Intel je sice v tichosti zákazníkům v reklamacích mění, ale není jasné jak a za co, problémy se objevují i u vyměněných, zákazníci mají nižší výkon, než na co byli zvyklí, když mají nyní dodržovat limity. A Intel sedí a mlčí. Prostě podle stylu: „problém, který se do 30ti dnů nevyřídí sám, nezasluhuje pozornost“.

Intel navíc ví, že má do značné míry stále fakticky monopol, že ho partneři potřebují. A trh se bez něj prostě neobejde. Je asi jasné, že pokud bychom měli na trhu s procesory a x86 platformou funkční konkurenční prostředí a „hrozilo by“ že Intel přijde o všechny zákazníky a lepší konkurence by ho prostě nahradila lepšími a funkčnějšími produkty, určitě by se snažil mnohem víc. Jenže protože máme jen zdání nějaké produktové konkurence, ovšem žádné funkční konkurenční prostředí na x86 CPU trhu a OEM PC neexistuje, dovoluje to přesně současnou situaci. A není to ani poprvé, kdy si firma může dovolit neřešit problémy, mít na trhu problémové produkty, nemuset je stahovat atd. Jenže tohle výrobce desek, partnery a zákazníky, kteří ty problémy zažívají, asi moc neuklidní.

Na druhou stranu mnozí těm problémům mohli předejít. Objektivní recenze a testy těch Intel produktů jasně říkaly, že nejsou ideální a rozhodně nejsou dobrou volbou. Na trhu byla prostě lepší volba. Takže v téhle realitě věcí je pak těžké litovat někoho, komu jste opakovaně říkali, že si nemá na ta rozpálená kamna sedat, že si spálí zadek. A on stejně šel a na ta kamna si sedl, a ještě si na nich přitopil a teď brečí, že mu hoří zadek a neví co s tím …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-06-28 11:01:34
avatar
dokud bude mit Intel "obsancovano" 90% OEM trhu tak se nic nezmeni.. tohle je bohuzel vina velkych OEM vyrobcu ze tohle za ty roky dobrovolne dopustili..
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-06-28 11:46:08
avatar
já furt nechápu, že s tím zákonodárci nic nedělají
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-06-28 21:00:42

Zajímavá doba na příchod ARMu do PC.
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-06-28 22:16:53
avatar
To není zajímavá doba příchodu, ale už několikátý a nudný pokus
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Frostpunk 2 se odkládá – BETA verze odhalila nedostatky
Frostpunk 2 se odkládá – BETA verze odhalila nedostatkyPondělí, 01 červenec 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 404x
Komentářů: 0
Dead Rising – remaster prvního dílu v přípravě!
Dead Rising – remaster prvního dílu v přípravě!Pátek, 28 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 362x
Komentářů: 0
Rozdíly mezi ložisky počítačových ventilátorů
Rozdíly mezi ložisky počítačových ventilátorůČtvrtek, 27 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1803x
Komentářů: 0
Indiana Jones and the Great Circle – herní Indy vypadá slušně
Indiana Jones and the Great Circle – herní Indy vypadá slušněStředa, 26 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1504x
Komentářů: 1
Nejpřeceňovanější hra současnosti, Elden Ring, dostal velké DLC
Nejpřeceňovanější hra současnosti, Elden Ring, dostal velké DLCÚterý, 25 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1608x
Komentářů: 18
Bugatti má nástupce Veyronu a Chironu. Stojí 100 milionů.
Bugatti má nástupce Veyronu a Chironu. Stojí 100 milionů.Pátek, 21 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1413x
Komentářů: 4